Supermarkten profiteren van coronacrisis; levensmiddelenindustrie niet

Decisio onderzocht in de jaarlijkse monitor het effect van COVID-19 op de bedrijven in levensmiddelenindustrie. Het effect van de pandemie wisselt sterk per bedrijf. Bij een aanzienlijk deel van de bedrijven is de omzet, productie, export en winst stevig gekrompen in de eerste helft van 2020. De omzetverliezen zijn het sterkst voor de bedrijven die hoofdzakelijk leveren aan foodservice, grootverbruik en out-of-home. Tegelijkertijd profiteert ook een aantal bedrijven (maar zeker niet allemaal) die (hoofdzakelijk) leveren aan de retail. Zoals, bijvoorbeeld supermarkten en speciaalzaken. Het onderzoek is door Decisio uitgevoerd in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en de aangesloten brancheorganisaties.

Uitkomst monitor: de levensmiddelenindustrie is een stabiele factor voor de economie

Parallel aan het onderzoek werkte Decisio aan de jaarlijks terugkerende economische monitor voor de levensmiddelenindustrie. De ontwikkeling van standaard indicatoren zoals de productiewaarde en de R&D-uitgaven is in kaart gebracht en vergeleken met ontwikkelingen van de Nederlandse industrie als geheel en met de ontwikkeling in andere Europese landen. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de levensmiddelenindustrie direct en indirect zorgt voor circa 4 procent van het Bruto Binnenlands Product en 451 duizend banen.

Decisio monitor FNLI

Sinds 2010 verzorgt Decisio de monitor voor de FNLI. Vanaf de editie 2013 maakt een input-outputanalyse ook duidelijk wat het bredere belang is van levensmiddelenindustrie voor de Nederlandse economie. De monitor kunt u hier raadplegen.

Decisio voert regelmatig markt- en monitoringsstudies uit. Voor uiteenlopende sectoren of markten zoals de levensmiddelenindustrie, internationale organisaties en internationale werknemers. Zie hiervoor onder meer ook: Decisio en marktstudies.

Meer informatie?

Het persbericht van de FNLI over de uitkomsten van de monitor kunt u hier vinden. Het persbericht over de impact van COVID-19 op de bedrijven in de levensmiddelenindustrie kunt u hier vinden. De rapporten van Decisio kunt u downloaden via: