Integrale vergelijking en beoordeling van maatregelen en projecten
De maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) is een methode waarmee, vooral overheden, projecten op een integrale wijze beoordelen. De methode van de MKBA gaat uit van een welvaartstheoretische benadering waarin de kosten van een maatregel of project worden vergeleken met alle effecten die een project teweeg brengt. Zowel positief als negatief. De methode gaat veel verder dan een financiële analyse: juist ook de effecten die niet direct geld kosten of opleveren, maar waaraan mensen wel een belang hechten worden integraal meegenomen en beoordeeld (denk aan positieve of negatieve effecten op de leefomgeving). De MKBA kent een traditie in het infrastructurele domein, maar is op alle beleidsvelden toe te passen.
Decisio heeft ruime ervaring met het toepassen van maatschappelijke kosten-batenanalyses op uiteenlopende beleidsterreinen, het ontwikkelen van methodieken en tools voor specifieke organisaties en het geven van cursussen en trainingen. Decisio is founding partner van MKBA-informatie.nl en was mede ontwikkelaar van de MKBA-Light methode ‘Wikken & Wegen’.
Een maatschappelijke kosten- en batenanalyse helpt verschillende alternatieven voor een project op integrale wijze te vergelijken. Dat is niet alleen een financiële afweging. Want, in een MKBA worden juist ook andere, niet financiële, effecten in kaart gebracht. Bijvoorbeeld als het gaat om de effecten op bereikbaarheid, de omgeving en de economie. In een MKBA zijn alle maatschappelijke effecten zoveel als mogelijk in euro’s uitgedrukt, zodat een integrale vergelijking mogelijk is. Wilt u weten of een MKBA de tool is om in te zetten bij uw vraagstuk? Kijk dan eens naar de Decisio beslisboom maatschappelijke en economische afwegingen, hierin vindt u snel welke tool u het beste in kunt zetten bij maatschappelijke en economische afwegingen.
In het algemeen leidt een MKBA tot de volgende resultaten:
Naast het vergelijken van alternatieven van hetzelfde project, is het met een MKBA ook mogelijk verschillende projecten met elkaar te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij het opstellen van ruimtelijke en/of infrastructurele investeringsprogramma’s. Projecten met het hoogste maatschappelijke rendement verdienen het om als prioriteit in investerings- en uitvoeringsprogramma’s te worden opgenomen. De MKBA biedt beleidsmakers zo veel mogelijk geobjectiveerde informatie om deze prioriteiten te stellen.