De grote woningbouwopgave vergt ruimte die in Nederland schaars is. Om Nederland blijvend duurzaam en leefbaar in te richten, richt het beleid van veel overheden zich voornamelijk op woningbouw binnen de bestaande stads- en dorpsgrenzen. Tegelijkertijd bestaat de roep om woningbouw buiten bebouwd gebied. Zodoende is een debat gaande over de optimale woningbouwlocatie: is dat binnenstedelijk of juist daarbuiten?
Voor zowel het binnenstedelijk als buitenstedelijk bouwen van woningen gelden voor- en nadelen. Ondanks een veronderstelde hogere complexiteit is binnenstedelijk bouwen vanuit maatschappelijk perspectief kosteneffectiever dan buitenstedelijk bouwen. De integrale (maatschappelijke) kosteneffectiviteitsanalyse van vier Noord-Hollandse woningbouwlocaties toont dit aan.
Decisio en Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling vergeleken in een Maatschappelijke Kosteneffectiviteitsanalyse (MKEA) de effecten van binnen- en buitenstedelijk bouwen. In totaal zijn vier woningbouwlocaties geanalyseerd: een locatie binnenstedelijk en buitenstedelijk in zowel gemeente Purmerend als gemeente Haarlemmermeer. Het gaat om woningbouwontwikkelingen van circa 5 duizend woningen – met uitzondering van Lisserbroek (3,5 duizend woningen in gemeente Haarlemmermeer). In de analyse is rekening gehouden met het volgende:
De uitkomsten geven enkele heldere inzichten en biedt beleidsmakers en -beslissers belangrijke inzichten. Zowel binnenstedelijk als buitenstedelijk bouwen rendeert in maatschappelijk en economisch perspectief. Dit is een belangrijk gegeven, gezien de omvangrijke en urgente woningbouwopgave in Nederland. Voor de 900 duizend woningen tot 2030 zijn nu eenmaal woningbouwlocaties binnen én buiten bestaande stads- en dorpsgrenzen nodig.
Maar waar ruimte schaars is en veel ‘druk’ is op mobiliteit, natuur en duurzaamheid, is het gunstiger om – gelet op kosten en maatschappelijke waarden – binnen bestaande stads- en dorpsgrenzen te bouwen dan erbuiten. Dit komt door:
De MKEA van de grootschalige binnen- en buitenstedelijke woningbouwlocaties in Noord-Holland geeft een gedegen indicatie en richting van de effecten die ermee gepaard gaan. Wel zijn het beperkt aantal beschouwde woningbouwlocaties en de kwalitatief beschreven effecten aandachtspunten. Om de resultaten van de MKEA in breder perspectief te plaatsen, te objectiveren en tegelijkertijd te specificeren, zijn de aandachtspunten belangrijk voor vervolgonderzoek.
Het volledige onderzoek is te vinden via Onderzoek: binnenstedelijk bouwen positiever dan buitenstedelijk.