Jaap Broer

Regioloog en partner

Ik houd me vooral bezig met projecten op regionaal-economisch gebied, evaluaties en bestuurlijke vraagstukken. Daarnaast ben ik als partner verantwoordelijk voor het personeelsbeleid bij Decisio.

Dat klinkt wat vaag, heb je voorbeelden van projecten?

Recent heb ik – uiteraard samen met collega’s – het bedrijventerreinenbeleid van de provincie Noord-Holland geëvalueerd, de economische impact van Willemsoord in Den Helder in kaart gebracht en onderzoek gedaan naar gebruik en belang van ‘betaalprofielen’ in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wie is je vader, wie is je moeder?

Mijn vader was leraar Nederlands en kerkorganist. Van hem heb ik mijn liefde en gevoel voor taal en muziek meegekregen. Mijn moeder (een echte Friezin) was haar hele werkzame leven onderwijzeres. Zij heeft me geleerd om je poot stijf te houden op momenten dat dat nodig is.

Heb je ook een partner en kinderen?

Ik ben getrouwd met Sheda, die ik ken uit mijn studietijd in Groningen en die jeugdarts is. Onze Z-generatie-kinderen Lana (1998) en Guus (2000) studeren respectievelijk geneeskunde in Leiden en toegepaste psychologie in Amsterdam.

Wat doe je in je vrije tijd?

Hardlopen, poolen, films kijken, bier drinken, muziek maken (toetsen).

Waar ben je graag?

In een van de mooiste gebieden in Nederland: de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik loop hier regelmatig hard. Prachtig landschap, ruimte, rust, geen fietsers. In Californië – Venice Beach en San Francisco – ben ik ook graag. Daar spreken Harold (woont in Vogelenzang) en ik om de twee jaar af met Jan die in Sydney (Australië) woont. We kennen elkaar al van de middelbare school in Apeldoorn. En in Italië natuurlijk, de favoriete vakantiebestemming van ons gezin.

Wat is je favoriete boek? En muziek?

Lastig om een keuze te maken, er zijn heel veel mooie boeken. Kind onder kannibalen van Charles Bukowski, Het boek Ont van Anton Valens, Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez. Jan Wolkers en A.F.Th. van der Heijden, ook prachtig. Of Geld van Martin Amis, Ik ben niet bang van Nicolò Ammaniti en recenter de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Qua muziek houd ik vooral van Lyle Mays, Kate Bush, Steely Dan, Joe Jackson, Tom Waits en Gruppo Sportivo.

Tot slot: waar kun je altijd voor wakker gemaakt worden?

Een echte Italiaanse pizza uit de houtoven.