Nederlandse ambities om op duurzame wijze in een wezenlijk deel van energiebehoefte te voorzien hebben onder andere geleid tot een zoektocht naar de mogelijkheden van windenergieopwekking op de Noordzee. Omdat de doelstelling in alle ruimtelijke opties gelijk was (6 Gigawatt aan turbinecapaciteit opstellen) spreken we van een kosteneffectiviteitsanalyse. Maar alleen voor de directe effecten van windenergieopwekking is sprake van puur het beoordelingscriterium van kosteneffectiviteit. Omdat alle indirecte en externe effecten daarnaast ook beoordeeld zijn, spreken we van een Maatschappelijke kosten-effectiviteitsanalyse (MKEA). De MKEA is door Decisio uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Er is een groot aantal belangen meegewogen (windenergie, olie- en gas, zandwinning, scheepvaart, havens, visserij, ecologie, klimaatverandering, uitzicht) en ook alle belanghebbenden zijn in het proces betrokken. Deze studie is een goed voorbeeld van het gebruik van de methode in een complex besluitvormingsproces met een grote hoeveelheid belangen en belanghebbenden.
Belangrijkste leerpunten van deze MKBA zijn:
De MKEA van ruimtelijke opties voor offshore Windenergie op de Noordzee is uitgevoerd door Decisio in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Download hier het rapport.
Voor vragen over dit Decisio onderzoek neemt u contact op met Niels Hoefsloot via 020-6700562 of n.hoefsloot[at]decisio.nl.