Menno de Pater

Senior adviseur

Al meer dan tien jaar werk ik bij Decisio (2008) en elke dag krijg ik energie door samen met een team van gedreven maar vooral ook leuke collega’s maatschappelijk relevante vraagstukken aan te pakken. Daarbij helpen we onze opdrachtgevers een stap verder en dragen we bij aan een efficiënte inzet van overheidsmiddelen. Van kleine investeringen op wijkniveau, tot grote maatschappelijke thema’s zoals de energietransitie. Omdat de maatschappij, de economische wetenschap en techniek niet stilstaan, blijven zowel de vraagstukken als de mogelijkheden om deze op te lossen veranderen. Dat maakt het werk blijvend uitdagend. Als ‘kwantitatief geweten’ ben ik betrokken bij model- en methodiekontwikkeling voor onze kwantitatief complexere vraagstukken. Daarbij vind ik het van belang dat de cijfers kloppen, maar nog belangrijker is om deze te kunnen onderbouwen en uit te leggen. Wat vertellen de cijfers en feiten, maar ook: wat vertellen ze niet? Met die inzichten probeer ik te zorgen dat met onze adviezen de juiste afwegingen gemaakt kunnen worden.

En naast je werk?

Ik woon in Haarlem samen met mijn vrouw Caroline en kinderen Pepijn en Laurens, vlak tegen de duinrand aan. Ik ben dan ook in alle jaargetijden regelmatig aan het strand te vinden om uit te waaien of af te koelen. De fietstocht door het duingebied geeft altijd meteen een vakantiegevoel. Daarnaast tennis ik en probeer ik nog af en toe de racefiets naar kantoor te pakken. Dat laatste blijkt in praktijk toch vaak lastig te combineren met het brengen van kinderen naar de kinderopvang. Mijn meeste fietskilometers zijn dan ook inmiddels op de bakfiets, via de opvang, van en naar het station en op de vrijdagen en in het weekend naar de kinderboerderij, bakker, slager en supermarkt en alle andere belevenissen waar ik mijn zoontje blij mee kan krijgen. “Naar buiten” is op dit moment het toverwoord voor een goed humeur, dus dat houd ik er zo lang mogelijk in. Daarmee kom ik ook aan de nodige beweging om mijn andere hobby zonder al te veel schaamte te kunnen beoefenen: lekker eten en koken.

Aansprekende projecten?

Het aantal projecten waar ik met veel plezier aan heb gewerkt in de afgelopen jaren is inmiddels teveel om op te noemen. Mobiliteit, energie en recreatie en toerisme zijn daarbij regelmatig terugkerende thema’s. Het onderzoek naar de Formule 1 in Zandvoort is het onderzoek dat qua media-aandacht het meest teweeg heeft gebracht en bleek uiteindelijk de start van het traject om het evenement daadwerkelijk binnen te halen. De onderzoeken die we op dit moment uitvoeren naar de verstedelijkingsopgaven in de Randstad, waarbij we op een innovatieve manier kijken naar samenhang tussen ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit en (OV-)infrastructuur, spelen een belangrijke rol in afwegingsvraagstukken van belangrijke maatschappelijke thema’s. Dat geldt ook voor onze onderzoeken naar Windparken op de Noordzee of uitbreidingsvraagstukken rond Schiphol en Lelystad Airport. Maar juist voor kleinere projecten zoals een gebiedsontwikkeling, fietsverbinding of winkelcentrum, is de directe impact en daarmee de bijdrage van ons onderzoek groot. Dat geeft mij minstens net zoveel voldoening. Evenals de ontwikkeling van innovatieve methoden, zoals het gebruik van mobiele telefoondata om op een eenduidige wijze bezoekersanalyses uit te kunnen voeren, of methodiekontwikkeling op het gebied van MKBA’s en economische impactanalyses.