Om een duidelijke en eensgezinde economische koers voor Epe te bepalen is de Veluwse gemeente een traject gestart om een nieuwe economische visie op te stellen. Om deze koers zo goed mogelijk te laten aansluiten op kansen voor het bedrijfsleven en de (beroeps)bevolking is vooraf inzicht nodig in de samenstelling en het functioneren van de gemeentelijke economie. Om deze inzichten te vergaren voerde Decisio eind 2023 een ruimtelijk-economische structuuranalyse uit.
Met data-analyse en interviews met het bedrijfsleven hebben we informatie boven tafel gehaald over de demografie, brede welvaart, beroepsbevolking en economie van de gemeente. Enkele vragen die daarbij beantwoord zijn: hoe ziet de beroepsbevolking van de toekomst eruit en waar heeft zij behoefte aan? Welke economische clusters voegen de meeste waarde toe en bieden veel werkgelegenheid? In welke mate profiteert de gemeenschap van de aanwezigheid van deze clusters? En welke kansen en bedreigingen komen op deze clusters af?
De grootste clusters in gemeente Epe zijn de handel, industrie en zorg. Afgezet tegen de rest van Nederland blijkt dat landbouw, industrie, bouw en handel oververtegenwoordigd zijn in de gemeente. Het toeristisch-recreatieve cluster is daarnaast goed vertegenwoordigd aan de westkant van de gemeente, waar toeristische accommodaties relatief hoge bezettingsgraden hebben en veel herhaald verblijfsbezoek verwelkomen. Dit cluster zorgt voor veel toeristische bestedingen in andere clusters en is daarmee van grote toegevoegde waarde. Deze bestedingen worden voor een groot deel gedaan in de centra van Epe en Vaassen. Dit zorgt voor een hoog voorzieningenniveau in deze centra, waar ook de inwoners van profiteren.
Uit de ruimtelijk-economische structuuranalyse blijkt dat de economie binnen de clusters goed presteert. Toch blijft Epe vooral een woongemeente die te maken heeft met een achterblijvende bevolkingsgroei en bovengemiddelde vergrijzing. Het behouden van jongeren is een belangrijk aandachtspunt. Het bieden van voldoende passende werkgelegenheid is – naast het faciliteren van voldoende woonruimte – een kansrijke oplossing. Dit is echter niet eenvoudig doordat netcongestie en het gebrek aan fysieke ruimte bedrijfsvestiging en -uitbreiding belemmeren. Bovendien hebben de bedrijven met een uitbreidingswens vaak een relatief hoge milieubelasting en zitten ze in de buurt van Natura2000-gebied.
Door databronnen te analyseren en deze informatie te combineren met inzichten uit het bedrijfsleven, heeft dit onderzoek een uitgebreide feitenbasis opgeleverd. De lessen hieruit hebben we vertaald naar aanbevelingen voor het hieropvolgende traject van de economische visie. Deze combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve analyses gebruiken we vaak in onze onderzoeken om de ruimtelijk-economische structuur van gebieden in beeld te brengen. De mogelijkheden zijn groter dan enkel duidelijk afgebakende gebieden zoals gemeenten. We passen deze methode bijvoorbeeld ook succesvol toe op bijvoorbeeld wijken, buurten, bedrijventerreinen, havens of andere typen werklocaties. Op deze manier zijn we in staat op zeer specifieke schaal bij te dragen aan weloverwogen beleidskeuzes.
Senior adviseur
020 - 670 05 62Adviseur
020 - 670 05 62