MKBA light voor vastgoedontwikkeling

Steden zijn continu in ontwikkeling. Dat biedt kansen voor vastgoedontwikkeling. Deze kansen zien is één, ze verzilveren is twee. Het ontwikkelen van vastgoed heeft, in welke vorm dan ook, altijd een uitstralingseffect op de omgeving van het project. Het gevoel zegt al snel dat met de uitvoering van een voorziening, openbare ruimte of een mooi gebouw ook de omgeving daarvan profijt heeft. Maar hoe groot is dit profijt en wat doet dat met de waardeontwikkeling van omliggend vastgoed? Decisio en Sumcity Advisory ontwikkelden de omgevingseffectanalyse (MKBA light) waarmee we omgevingseffecten van vastgoedontwikkeling waarderen en waarmee projecthaalbaarheid een extra dimensie krijgt.

De ontwikkelde omgevingseffectanalyse is gebaseerd op de economische grondslagen die ook van belang zijn bij maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s). Doel ervan is om na te gaan of de directe en indirecte baten opwegen tegen de kosten. Daarbij zijn alle effecten, dus ook de niet financiële, met behulp van waarderingsmethoden in euro’s uitgedrukt. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld veiligheid, leefbaarheid, uitzicht en bereikbaarheid in euro’s uit te drukken. Dat vergelijken we vervolgens met de kosten van de daarmee gemoeide investeringen. Ook kan de waardeontwikkeling van omliggend vastgoed worden meegenomen in een project. Daarmee is de traditionele grond -en vastgoedexploitatie verrijkt met een extra dimensie in haalbaarheid.

Lees het hele artikel: MKBA light voor vastgoedontwikkeling

Pilot’s MKBA gezocht

Met het ontwerp voor de aanpak van de financiële omgevingseffectanalyse rondden Decisio en Sumcity de ontwikkeling van de tool af. Via pilotprojecten gaan we de visualisatie en presentatie van de resultaten verder afgestemd op de behoefte van de klant.

Heeft u interesse om uw project als pilotproject voor een omgevingseffectanalyse aan te melden of wilt u weten wat de omgevingseffectanalyse voor uw project kan betekenen, neem dan contact op met Niels Hoefsloot van Decisio (n.hoefsloot[at]decisio.nl / 020-6700562) of Pascal Sijstermans van Sumcity Advisory.