Werk

Begin maart 2017 ben ik aan de slag gegaan bij Decisio. Als all-round econoom ben ik zeer breed geïnteresseerd en ik ervaar de verscheidenheid van projecten binnen Decisio ook als een ware snoepwinkel. Vanuit mijn vorige werk bij Micromacro consultants, een bureau dat macro-economische modellen bouwt voor ontwikkelingslanden, heb ik een sterke kwantitatieve en theoretische achtergrond meegekregen. Bij Decisio kan ik deze kennis en ervaring omzetten naar maatschappelijk relevante analyses in de vorm van MKBA’s, economische impactstudies, input-output analyses en (maatschappelijke) businesscases. Daarnaast spelen veel projecten zich dicht bij de besluitvorming af en is enig gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen noodzakelijk. Dit in combinatie met deskundige en enthousiaste collega’s maakt werken bij Decisio uitdagend en ook gewoon erg leuk!

Stad of plek

Ik heb jaren in Amsterdam-Oost gewoond en beschouw dit, nu we zijn verhuisd naar Diemen, nog steeds als mijn thuis. Onder andere de heerlijke restaurantjes, gezellige cafés, het Oosterpark en Artis zorgen dat ik hier nog wekelijks te vinden ben.

Vervoermiddel

Binnen Amsterdam en Diemen doe ik zoveel mogelijk met de fiets. Voor korte afstanden binnen de stad is de fiets toch het meest efficiënte vervoersmiddel. Sinds ik kinderen heb merk ik dat voor de langere afstanden niets kan tippen aan het comfort en vrijheid van de auto.

Leven

Samen met mijn vriendin en twee jonge kinderen trekken we er vaak op uit. Het Amsterdamse bos, Artis, Oosterpark en zo’n beetje alle kinderboerderijen en speeltuinen in en rondom Amsterdam zijn favoriet. Met vrienden ga ik vaak op stap naar cafés, concerten of op stedentrip. Wanneer ik wat tijd voor mezelf heb dan geniet ik ervan om nieuwe muziek te ontdekken. Ik heb een zeer uiteenlopende muzieksmaak van techno tot klassieke muziek tot metal tot jazz en alles daartussenin. Als ik dán nog tijd over heb, probeer ik fit te blijven door af en toe de sportschool te bezoeken of een rondje hard te lopen.

Toekomst

We leven in een interessante tijd waarin technologische ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen. Veel van deze ontwikkelingen hebben grote maatschappelijke gevolgen. Een voorbeeld hiervan is de online deeleconomie waarin allerlei spullen en diensten worden gedeeld. Om de deeleconomie succesvol te maken is een gedragsverandering onder consumenten noodzakelijk van het daadwerkelijk bezitten van spullen naar alleen gebruik. Wat betekent dit voor bijvoorbeeld traditionele winkels? Hoe gaan we om met negatieve effecten zoals overlast (denk AirBnB) en marktverstoring (Über?)? Is hierbij regulering noodzakelijk of zijn deze ontwikkelingen niet te stoppen? Een ander voorbeeld is autonoom rijdende auto’s waar in verschillende steden over de wereld al geëxperimenteerd mee wordt. Hoe richten we ons wegennetwerk hier op in? Wat betekent dit voor het autobezit? Wat betekent dit voor het openbaar vervoer? Dit zijn vragen die nu al relevant zijn omdat veel infrastructuur voor de lange termijn wordt aangelegd. Zo zijn er nog legio onderwerpen zoals robotisering, de energietransitie of bitcoin die hun stempel op de toekomst zullen drukken. Allemaal reuze interessant om als econoom over na te denken.

Naam: Sibren Vegter

Studie: Internationale Economie, Algemene Economie en Sociale Geografie

 
 

“Ik heb een zeer uiteenlopende muzieksmaak van techno tot klassieke muziek tot metal tot jazz en alles daartussenin.”

Sibren Vegter, adviseur