Werk

Sinds 2008 werk ik bij Decisio als economisch adviseur en vanaf 2019 mag ik mij mede-aandeelhouder noemen van dit mooie bedrijf. Het werken aan maatschappelijk relevante vraagstukken, samen met een team van gedreven maar vooral ook leuke collega’s, waarbij we onze opdrachtgevers een stap verder helpen en bijdragen aan een efficiënte inzet van overheidsmiddelen, geeft mij dagelijks energie. Omdat de maatschappij, de economische wetenschap en techniek niet stilstaan, blijven zowel de vraagstukken als de mogelijkheden om deze op te lossen veranderen. Dat maakt het werk blijvend uitdagend.

Als ‘kwantitatief geweten’ ben ik betrokken bij model- en methodiekontwikkeling voor onze kwantitatief complexere vraagstukken. Daarbij vind ik het van belang dat de cijfers kloppen, maar nog belangrijker is om deze te kunnen onderbouwen en uit te leggen. Wat vertellen de cijfers en feiten, maar ook: wat vertellen ze niet? Met die inzichten probeer ik te zorgen dat met onze adviezen de juiste afwegingen gemaakt kunnen worden.

Stad of plek

Met alle plekken waar ik gewoond heb, bouw ik een band op. Amsterdam is de stad waar ik geboren ben en na mijn start bij Decisio weer jaren met veel plezier gewoond heb. De levendigheid, mix van culturen en het grote aanbod aan lekkere restaurants maken het een erg fijne plek om te wonen en te werken. Ik sluit dan ook niet uit dat ik hier ooit weer terugkeer. Tilburg is mijn studentenstad: hier heb ik vrienden voor het leven gemaakt en de Brabantse gezelligheid zoek ik nog regelmatig op. Ik ben als Hollander zelfs van carnaval gaan houden.

Inmiddels woon ik in Haarlem, de stad waar ik ook mijn schooltijd heb doorgebracht. Het historische centrum en de nabijheid de kust, duinen en Amsterdam maken dit een heerlijke stad om te wonen samen met mijn vrouw Caroline en zoon Pepijn.

Vervoermiddel

De fiets en trein zijn mijn favoriete vervoermiddel. Het dagelijkse treinritje Amsterdam – Haarlem in de spits zou ik graag overslaan, maar duurt maar een kwartier. Als tijd en weer het toestaan, pak ik de racefiets naar kantoor. Daarbuiten is het reizen met de trein met tijd voor een krant, boek of stukken van het werk voor mij een ideale manier van reizen. De auto wordt dan ook alleen gebruikt als de trein te onpraktisch wordt.

Leven

Ik ben altijd te porren voor een avond lekker uit eten en/of een cabaretvoorstelling. In het weekend probeer ik zelf meestal wat lekkers op tafel te zetten. Met vrienden lekker eten vind ik een van de leukste dingen om te doen. Op de tennisbaan probeer ik de calorieën er vervolgens weer af te slaan en in de winter ben ik bijna ieder jaar wel een weekje op de latten te vinden.

Toekomst

De wereld staat niet stil, maar ontwikkelingen zijn onzeker, zowel maatschappelijk als technologisch. Dat leidt tot uitdagende vraagstukken op het gebied van energie, infrastructuur en ruimtelijke ordening en nieuwe verdelingen van taken en rollen tussen overheid en markt. Hoe gaan we om met de trek naar de stad (en krimp in sommige perifere gebieden) bij gebiedsontwikkeling en transformatie, ook rekening houdend met veranderende wensen aan woningbouw nu en in de toekomst door vergrijzing en nieuwe mobiliteitsvormen?

Hoe zorgen voor een robuust duurzaam energiesysteem tegen acceptabele kosten? De huidige doelstellingen, wet- en regelgeving kennen meerdere paradoxen die leiden tot sub-optimale oplossingen, vaak op lange termijn, maar soms ook al op de korte termijn. Ik hoop er vanuit ons werk met Decisio aan bij te dragen dat overheidsinvesteringen daadwerkelijk leiden tot de beoogde effecten. Met robuuste toekomstvaste investeringen of slimme adaptieve maatregelen die Nederland duurzaam concurrerend maken en houden.

Naam: Menno de Pater

Studie: Algemene Economie

Werkgebieden/thema’s: Mobiliteit&infrastructuur, toerisme, (duurzame) energie, MKBA, beleidsevaluaties, monitors en input-outputanalyses

Aansprekende projecten:

  • MKBA Corridor Amsterdam – Hoorn
  • Economische Impact Formule 1 Zandvoort
  • Regionaal economische betekenis TU Delft
  • Offshore Windenergie: MKBA en impact op toerisme
  • MKBA Toekomstopties Luchtvaart

“Ik ben als Hollander zelfs van carnaval gaan houden”

Menno de Pater, senior adviseur