Werk

Ik ben geïnteresseerd in wat er in onze ruimtelijke leefomgeving gebeurd en gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan het leefbaar houden hiervan. Mijn werk bij Decisio zorgt ervoor dat ik mij hier dagelijks mee bezig kan houden. Ik heb vanuit mijn studie sociale en economische geografie een brede achtergrond meegekregen en dit sluit aan op mijn werkzaamheden bij Decisio. Hier richt ik mij op vraagstukken rondom economie, mobiliteit en duurzaamheid.

Stad of plek

Amsterdam! Hoewel ik begin 2014 naar Utrecht ben verhuisd, zal deze stad nooit uit mijn hart verdwijnen. De stad heeft mij tijdens mijn studententijd gevormd, bovendien zal het uitzicht dat ik vanuit mijn woonkamer op de Westertoren had nooit uit mijn geheugen verdwijnen. Buiten Amsterdam is New York een fantastische stad, de sfeer die je daar proeft is ongeëvenaard.

Vervoermiddel

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door auto’s. Tijdens mijn studietijd genoot ik van mijn bijbaan als studentchauffeur, ik mocht destijds in allerlei soorten luxe auto’s rijden. Een auto in de binnenstad van Utrecht is van weinig toegevoegde waarde, bovendien gaat mijn woon-werkverkeer een stuk sneller met de trein. De fiets gebruik ik in het voor- en natraject, ik geniet dan vooral van de historische binnenstad van Amsterdam waar ik doorheen kom op weg naar kantoor.

Leven

Mijn vrije tijd staat voor een groot deel in het teken van voetbal. Zo ben ik aanvoerder van een vriendenvoetbalteam in Amsterdam en volg ik mijn favoriete club via de tv. Ik zoek bovendien graag de gezelligheid op met mijn vriendin of vrienden door lekker te eten of te borrelen.

Toekomst

Het straatbeeld in Nederland wordt tegenwoordig vooral bepaald door de auto. Vraag voor de toekomst is of het aantal auto’s nog verder zal toenemen of dat we met zijn allen duurzamer en slimmer gaan reizen. De rol van de overheid is hierin mijns inziens belangrijk: zij zet aan de ene kant in op het terugdringen van files door bestaande wegen te verbreden en nieuwe wegen aan te leggen, maar kent aan de andere kant duurzaamheidsdoelstellingen, zij zal Nederlanders dus ook bewuster om moeten te laten gaan met mobiliteit. Om dit vraagstuk aan te pakken is het in mijn ogen belangrijk dat de overheid een voortrekkersrol blijft nemen daar waar het gaat om het stimuleren van duurzame mobiliteit en slimmer reizen. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe dit zich over 10 jaar heeft ontwikkeld en waar het zwaartepunt dan ligt: zijn we met zijn allen de auto nog meer gaan gebruiken of gaan we juist slimmer om met vervoer en zijn er meer mensen die het openbaar vervoer en/of de fiets voor hun woon-werkverkeer gebruiken.

Dit is slechts één van de vele toekomstgerichte vraagstukken die wij bij Decisio onder ogen krijgen en aanpakken. Het leuke hieraan vind ik dat hetgeen wij onderzoeken en adviseren ook concreet een bijdrage kan leveren aan de ruimtelijke inrichting van ons land en daarmee het toekomstige leven van veel mensen kan beïnvloeden.

Daan van Gent

Naam: Daan van Gent

Studie: Economische Geografie

Werkgebieden/thema’s: Duurzame mobiliteit, MKBA’s, beleidsevaluaties

Aansprekende projecten:

  • Evaluatie regionaal-economische beleid Overijssel
  • MKBA Wind op Zee
  • Mid Term Review Hart van de Heuvelrug
  • Evaluatie UVR Groene Uitweg
  • Mobiliteitsadviezen MKB-bedrijven

“Amsterdam! Hoewel ik begin 2014 naar Utrecht ben verhuisd, zal deze stad nooit uit mijn hart verdwijnen. De stad heeft mij tijdens mijn studententijd gevormd, bovendien zal het uitzicht dat ik vanuit mijn woonkamer op de Westertoren had nooit uit mijn geheugen verdwijnen”

Daan van Gent, senior adviseur